Islamic branding wordt voor het eerst in Europa opgenomen in een curriculum. De Hogeschool Zuyd in Maastricht en marketingbureau VIC gaan een samenwerking aan om islamic branding opnemen in de opleiding Oriëntaalse Talen en Communicatie.
De onderwijsinstelling wil studenten hiermee klaarstomen voor het bedrijfsleven waarin moslims uit binnen- en buitenland een steeds belangrijker doelgroep worden.
Wereldwijd zijn er 1,8 miljard moslimconsumenten waarvan 80 procent zoekt naar merken en diensten die stroken met hun levensstijl, blijkt uit een rapport van Thomson Reuters. In de Amsterdamse Javastraat wordt weleens gevraagd naar wenskaarten voor het Suikerfeest. “En aan halal-schappen in supermarkten is echt behoefte”, zegt Abdelaziz Aouragh, mede-oprichter van VIC, tegen Business Insider.
Halal-snoep zonder gelatine
Volgens Aouragh is 6 procent van de Nederlanders moslim. En er zijn bedrijven die hier op inspelen. In sommige supermarkten zijn bijvoorbeeld halal-schappen te vinden en en een aantal filialen van snoepketen Jamin haakte in op het Suikerfeest met speciale zakjes halal-snoep. Het snoep bevatte was geen gelatine, een bindmiddel dat afkomstig is van slachtafval van onder meer varkens.
Coca-Cola voerde afgelopen jaar een opvallende campagne rond ramadan op social media, in bioscopen en op digitale reclameborden in Nederland, schreef Adformatie. Er was een Coca-Cola-rood vlak te zien met daarop een witte tekst: Deze advertentie is aan het vasten tot zonsondergang. Het merk Coca-Cola werd nergens genoemd. Na zonsondergang en tot zonsopgang verspreidde Coca-Cola de boodschap ‘Ramadan Mubarak’, wat zoiets betekent als ‘Fijne Ramadan of ‘Gezegende Viering’. Hierbij was wel het merk Coca-Cola te zien,
Toch ziet merkdeskundige Aouragh dat bedrijven vaak terughoudend zijn in toepassen van islamic branding. "Ze denken dat ze enorme aanpassingen moeten doen en willen dat andere doelgroepen zich ook in de boodschap blijven herkennen. Dat is begrijpelijk."
'Strooien met halal en Prettig Suikerfeest hoeft niet'
Volgens hem hoeven bedrijven ook niet per se "te strooien met halal en Prettig Suikerfeest". Sterker, daarmee kun je als bedrijf lelijk de mist in gaan. Aouragh noemt als voorbeeld make-up-merk MAC. Dat lanceerde in 2018 de campagne Get ready for Suhoor. Suhoor is de ochtendmaaltijd die moslims nuttigen tijdens ramadan vóór zonsopgang. "Het laatste waar je aan denkt als je om drie, vier uur 's ochtends opstaat, is vlekkeloze make-up", zegt Aouragh.
Althans, dat geldt voor de meeste moslims. "Het optutten voor Suhoor is wel gebruikelijk in de Golfstaten, maar dat is maar een kleine groep onder de moslims." Ook een bedrijf dat adverteerde met '100% halal vis' sloeg de plank volledig mis. "Vis is altijd halal, dus als je daarmee adverteert dan wordt dat gezien als misbruik van de term en niet integer."
In plaats van halal en Suikerfeest in campagnes op te nemen, kunnen bedrijven ook op zoek gaan naar kernwaarden van hun bedrijf die overeenkomstig zijn met die van moslims. "Het zal je verbazen hoeveel kernwaarden gedeeld worden door zowel moslims als niet-moslims: denk hierbij aan gezondheid, ecologisch zuivere producten en hoge kwaliteit."
Lees meer over marketing:
- Opruimgoeroe Marie Kondo heeft nu een webshop en wil dat jij daar spulletjes gaat kopen waar je gelukkig van wordt
- Dit is het nieuwe logo van Nederland, dat 2 ton heeft gekost
- AH-manager Ilse is de nieuwe Harry Piekema – en de lat ligt heel hoog
- Heineken heeft eindelijk door hoe millennials denken – en dat is terug te zien in de reclamecampagnes